Przejdź do treści

Maślane bułeczki na niedzielne śniadanko

Ależ ja mam dobrze. Wystarczyło, że pokazałam mojemu Darkowi jak obsługuje się Thermomix. I proszę bardzo wstaję rano w niedzielę, a tu się pieką maślane bułeczki:)

DSC07534

Składniki na maślane bułeczki:

  • 40 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 gram drożdży
  • 2 żółtka 
  • 70 gram miękkiego masła
  • 500 gram mąki
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Na początku miksujemy  przez około 3 minuty w temp. ok 50 °C cukry razem z mlekiem i drożdżami. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez dwie minuty. I tutaj wystarczyło, że mój mistrz nacisnął magiczny guziczek i po dwóch minutach wyciągnął wyrobioną kulkę ciasta.

Ciasto przekładamy do posypanej mąką miseczki i przykrywamy bawełnianą ściereczką i  pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy jajkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20-25 min.

przepis pochodzi z książki “Radość gotowania”

Do bułeczek można dodać również cynamon, wtedy są jeszcze pyszniejsze:)

  DSC07604

Pysznej niedzieli

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

8 komentarzy do “Maślane bułeczki na niedzielne śniadanko”

  1. Czy te bułeczki można sporządzić tradycyjnym mikserem czy to przepis tylko pod thermometer? Szkoda by było, tak smacznie wyglądają.
    Pozdrawiam!

    1. można bez thermomixa, ale mikserem raczej nie radzę. Ogrzej lekko mleko, i to możesz zmiksować razem z cukrem i drożdżami. Resztę musisz niestety wyrobić ręcznie, chyba, że posiadasz inne urządzenie, które wyrabia ciasto. 🙂

Możliwość komentowania została wyłączona.