Ależ ja mam dobrze. Wystarczyło, że pokazałam mojemu Darkowi jak obsługuje się Thermomix. I proszę bardzo wstaję rano w niedzielę, a tu się pieką maślane bułeczki:)
Składniki na maślane bułeczki:
- 40 gram cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 gram drożdży
- 2 żółtka
- 70 gram miękkiego masła
- 500 gram mąki
- 1 jajko do posmarowania bułek
Na początku miksujemy przez około 3 minuty w temp. ok 50 °C cukry razem z mlekiem i drożdżami. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez dwie minuty. I tutaj wystarczyło, że mój mistrz nacisnął magiczny guziczek i po dwóch minutach wyciągnął wyrobioną kulkę ciasta.
Ciasto przekładamy do posypanej mąką miseczki i przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy jajkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20-25 min.
przepis pochodzi z książki “Radość gotowania”
Do bułeczek można dodać również cynamon, wtedy są jeszcze pyszniejsze:)
Pysznej niedzieli
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
mmm ale pysznie wyglądają
i pysznie smakowały 🙂
i pysznie smakowały 🙂
Mhhh widzę, że będę tu zaglądać częściej 🙂 uwielbiam takie bułeczki
miło mi bardzo:)
Czy te bułeczki można sporządzić tradycyjnym mikserem czy to przepis tylko pod thermometer? Szkoda by było, tak smacznie wyglądają.
Pozdrawiam!
można bez thermomixa, ale mikserem raczej nie radzę. Ogrzej lekko mleko, i to możesz zmiksować razem z cukrem i drożdżami. Resztę musisz niestety wyrobić ręcznie, chyba, że posiadasz inne urządzenie, które wyrabia ciasto. 🙂
W przepisie nie ma mleka?
Możliwość komentowania została wyłączona.