Planowałam dzisiaj zrobić dwie pizze, a w sumie zrobiłam pięć. Pierwszej nawet nie doniosłam do stołu. Myślę, że powodzenie tej pizzy zależy od ciasta:) A ciasto robię zazwyczaj z kilku rodzajów mąk. Dzisiaj wykorzystałam mąkę gryczaną, owsianą i pszenną. Świetnie się również sprawdza mąka pełnoziarnista. Aby ciasto nie było sypkie i nie kruszyło się mąka pszenna musi stanowić co najmniej 50% .
Składniki:
350 gram mąk ( 200 g mąki pszennej, 100 g mąki gryczanej i 50 g owsianej)
180 g letniej wody
20 g drożdży
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oregano i bazylii
Moje dodatki:
keczup przyprawiony dużą ilością oregano i bazylii
ser (zazwyczaj mieszam pół na pół mozzarellę z goudą)
salami
papryka pokrojona w kostkę
kapary
rukola
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy:). Z jednej porcji wychodzą mi dwie dosyć cienkie okrągłe pizze. Jeśli wolicie grubsze dajcie ciastu wyrosnąć, ja tego jednak nie robię, bo lubię pizzę kruchą i cienką. Ciasto wałkuję i smaruję obficie keczupem z ziołami ( jeśli macie swój sos z pomidorów możecie go śmiało wykorzystać, nasz się już dawno skończył, przepis na domowy keczup). Ciasto posypuję startym serem, rozkładam salami, posypuję papryką i kaparami. Pizze wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. 220°C na 20 minut. W zależności od grubości ciasta, czas należy skrócić lub wydłużyć. Po wyjęciu z piekarnika dodaję rukolę i gotowe. Hmmm może jutro też zrobię pizzę:)
Jeśli chcesz zostać ze mną na dłużej polub mój fanpage tutaj . :*
Wygląda przepysznie! My niestety bezglutenowo i bezlaktozowo, ale też się da i mamy swój przepis:
http://kashtanky.com/2015/03/zdrowy-styl-zywienia-pizza-bezglutenowa-i-bezlaktozowa/
Możliwość komentowania została wyłączona.