Przejdź do treści

pierogi z jagodami

  • przez

Będąc w ciąży nie miałam jakiś specjalnych zachcianek, jednak kiedy nastał sezon jagodowy od razu zabrałam się za lepienie pierogów z tymi owocami. Jak się okazało po roku, Antek bardzo lubi pierożki z jagodami.

Zapraszam Was na moje pierogi:)

Składniki:

550 gram mąki pszennej

250 gram ciepłej wody

1 jajko 2 łyżki oleju 

Farsz:

1 litr jagód

cukier (według uznania)

Dodatki:

śmietana

rozpuszczone masło

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy aż ciasto będzie puszyste i nie klejące, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy , wykrawamy szklanką krążki, rozkładamy porcje jagód (ja swoich jagód nie słodziłam, ze względu na Antosia, później na talerzu każdy mógł sobie dosłodzić, polać masełkiem lub śmietaną) i formujemy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Jak zawsze miałam nadzieję, że uda nam się zjeść kulturalnie, bez strat w garderobie:)

DSC01049

Niestety, skończyło się jak zawsze:) Na szczęście wszystkie plamy zeszły

DSC01083 DSC01077

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

8 komentarzy do “pierogi z jagodami”

        1. ja nie jestem odważna, tylko lenika i zawsze mam nadzieję, że dzisiaj jednak moje dziecko się nie upaćka. To moja czysta naiwność jest, Ja go powinnam ofoliować, przed spożyciem tych jagód

Możliwość komentowania została wyłączona.