Jesień dała nam już o sobie znać. Niebawem większość wolnego czasu będziemy spędzać w naszych domach, pod kocykami. Długie wieczory są dobrym czasem na nadrobienie swoich zaległości w oglądaniu filmów, seriali czy innych programów. Staram się wybierać takie pozycje, które są wartościowe, poszerzają moje horyzonty i niosą za sobą konkretną wiedzę.
Całkiem niedawno na netflix.com trafiłam na rewelacyjną serię seriali dokumentalnych poświęconą najlepszym kucharzom Świata. I tak potoczyła się moja przygoda z pozycjami mówiącymi o jedzeniu w różnych ujęciach naszego życia.
Przytoczone przeze mnie ekranizacje tłumaczą sens maleńkich dań w najdroższych restauracjach świata. Ile razy słyszałam zniesmaczonych ludzi, którzy mówili; w życiu nie poszedłbym do restauracji, w której podano by mi mikro danie i na pewno nie zapłaciłbym za to tyle pieniędzy. Może nigdy nie pojawię się w tak prestiżowym miejscu, ale przynajmniej wiem z czego wynika cena. Do takiej restauracji przychodzi się jak na przedstawienie, na którym nie tylko jesteśmy widzami, ale również degustatorami. A te maleńkie dania są przynoszone gościom co 3-4 minuty i w sumie podczas jednego posiłku goście jedzą kilkanaście różnych dań. Jeden mały kęs i następuje całkowita zmiana scenerii.
Wśród poleconych przeze mnie produkcji, znajdziecie również coś o naszym normalnym, codziennym jedzeniu. O znaczeniu pożywienia w różnych zakątkach świata i o tym jak zmieniają się nasze zachowania związane z przygotowywaniem posiłków pod naporem działań wielkich koncernów produkujących przetworzoną żywność. Po obejrzeniu tych ekranizacji, nie jeden z Was zapragnie sięgnąć do korzeni, a z pewnością zwiększy się Wasza świadomość na temat tego co jemy.
CHEF’S TABLE
3 rewelacyjne sezony, każdy ukazujący po 6 znakomitych postaci ze świata kulinariów. Każdy odcinek pokazuje niesamowite umysł, które był w stanie wymyślić, danie o którym nam zwykłym śmiertelnikom się nawet nie śniło, z drugiej strony widzimy normalnych ludzi, mających swoje rodziny, problemy, jak każdy z nas. Polecam Wam zwłaszcza odcinek z Massimo Boturra, właścicielem włoskiej restauracji, bardzo minimalistycznej, oraz odcinek z Francis Mallmann, człowiekiem gotującym w prawdziwej dziczy na otwartym ogniu. Całkowite zderzenie dwóch światów przygotowywania dań, dzieli ich bardzo wiele, ale łączy najważniejsze, wyjątkowa dbałość o wybór najlepszych składników.
CHEF’S TABLE FRANCE
Jeśli już obejrzycie wszystkie odcinki, a będziecie mieć ochotę na więcej możecie sięgnąć po sezon poświęcony wyłącznie francuskim kucharzom. Poznacie tutaj kucharza Alain Passard, który w swojej restauracji całkowicie zrezygnował z serwowania mięsa, czy Adeline Grattard, która łączy chińskie techniki gotowania z francuskimi składnikami.
The Mind of a Chef
David Chang, amerykański restaurator, który podróżuje po świecie i próbuje różnych kuchni świata. Ekranizacje z jego udziałem są pełne humoru, ciekawostek z jego codziennego życia i bardzo bezpośrednie, nie ma w nich nadęcia i sztuczności.
Cooked
Ogień, woda, powietrze i ziemia jak te czynniki wpływają i kształtują sposób przyrządzania przez nas posiłków przez pokolenia.
Wybraliście coś dla siebie?
Świetne propozycje, netflix to skarbnica dobrych programów kulinarnych!
Zdecydowanie muszę obejrzeć 🙂
Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!
You’ve made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.
Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?
I am sure this article has touched all the internet people, its really really nice post on building up new weblog.
You really make it seem so easy together with your presentation however I in finding this topic to be really something which I think I would never understand. It kind of feels too complicated and very broad for me. I am looking forward in your next publish, I will try to get the hold of it!
Możliwość komentowania została wyłączona.