Przejdź do treści

pożywne batony na dobry początek dnia

  • przez

Dzisiaj pochwalę się Wam moim ostatnim odkryciem. Bardzo często robię domowe batony. Często taki  baton może zastąpić drugie śniadanie, czy być super zdrowym deserem. W takim domowym batonie można przemycić różne produkty, których normalnie nasze dzieci by nie zjadły, np suszone figi, które są bogate w wapń ( rewelacyjna opcja dla dzieci nie spożywających mleka krowiego ). Do tej pory domowe batony przygotowywałam w plastikowych pudełkach, było przy tym cudowania, a efekt wizualny zawsze był średni. Marzyły mi się batoniki, które  będą równe, kształtne, będzie je można szybko przygotować i  wziąć wygodnie do ręki. I słuchajcie znalazłam ! Znalazłam foremkę do robienia domowych batonów. W dodatku sama foremka jest śliczna, to maleńkie pudełeczko, które nie zajmuje wiele miejsca w lodówce. Jeśli nam się gdzieś śpieszy rano, a chcemy mieć pod ręką przekąskę, to możemy nawet wrzucić cały zestaw do torebki. Ale jeśli chcemy mieć przy sobie tylko jednego batonika, w zestawie znajdziecie małe torebeczki. Ale to nie wszystko, bo foremki można również używać w piekarniku do robienia pieczonych batoników.  A jeśli martwicie się, że braknie Wam pomysłów na zdrowe batony, to całkowicie nie musicie się martwić, bo w zestawie znajdziecie książeczkę z różnymi przepisami. 

Foremkę znajdziecie tutaj

A ja podzielę się z Wami moim ostatnim  przepisem, który uwielbiamy. Ilość składników dopasowana jest do właśnie tej foremki, ale jeśli jej nie macie możecie je zrobić w plastikowym pudełeczku, a potem pokroić batoniki.

  

      

 

Składniki: 

  • 1 szklanka suszonych fig
  • 3 łyżki masła orzechowego ( 100%)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka orzechów nerkowca 
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

Zblenduj figi na gładką masę ( jeśli figi są wyjątkowo twarde, możesz je na kilka minut zalać wrzątkiem). Dodaj masło orzechowe, miód, pół szklanki wiórków kokosowych i znów zblendować. Na koniec dodać migdały i zblednować tak, aby  były lekko wyczuwalne. Masa powinna bez problemu zbijać się w kulkę. Tak przygotowaną masę wyłóż do 6 foremek do 1/3 wysokości. Kolejnym etapem jest zblendowanie orzechów nerkowca, najpierw na pył, a następnie dodaj olej kokosowy. Powinniśmy uzyskać biały krem, do którego następnie dodaj wiórki kokosowe i znów zblenduj. Wyłóż krem do 6 foremek. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ciepłą wylej na batoniki. Foremki umieść do lodówce ( nie nakładaj foremki na foremkę ) po około godzinie batoniki są gotowe 🙂  

Smacznego !

12 komentarzy do “pożywne batony na dobry początek dnia”

  1. Ten gadżet odmieni moje życie! A Twój przepis na bogato odżywcze batony urozmaici moje codzienne desery! Jedynie jeśli nie uda mi się znaleźć fig to spróbuje z suszonymi daktylami. Już nie mogę się doczekać, aż wejdę w posiadanie tej praski do batonów 😀

  2. obviously like your web-site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth then again I will certainly come back again.

  3. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

Możliwość komentowania została wyłączona.