Kuchnia malucha, Kulinaria

puszyste pankejki w wersji bezmlecznej

10 lipca, 2017

Pankejki, pancakes, czy po prostu amerykańskie naleśniki, często są przygotowane z dodatkiem maślanki, kefiru czy po prostu zwykłego mleka. Nasze z racji alergii są bezmleczne, przygotowuję je na mleku roślinnym (jeśli możecie użyjcie mleka krowiego). Są puszyste i bardzo delikatne, idealne na drugie śniadanie czy do zabrania na wynos, na spacer lub w podróż. Te puchate placuszki najczęściej jadane są z dodatkiem syropu klonowego, my lubimy je najbardziej, kiedy polane są musem truskawkowym lub posmarowane dżemem. 

pankejki bezmleczne

pancakes

puszyste pankejki bez mleka

pankejki

Przepis na puszyste pankejki w wersji bezmlecznej

  • 2 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodziwa
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (używamy owsianego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jajka w temperaturze pokojowej wraz ze słodziwem zmiksuj na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko owsiane i olej. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Pankejki przygotowuję na suchej patelni. Jeśli patelnia jest już porysowana, będzie to raczej niemożliwe, natrzyj patelnię odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego.  Wylewaj po dwie łyżki na patelnię i przewracaj zaraz po pojawieniu się bąbelków powietrza. 

Przepis na Thermomix 

Załóż motylek. Wbij jajka, dodaj słodziwo i ustaw temperaturę 37 stopni, obroty 4 i czas 40 sekund.  Wyjmij motylek, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko owsiane, olej , ustaw czas 1 minuta i  obroty do wyrabiania. Masa powinna być idealnie gładka. Pankejki przygotowuję na suchej patelni. Jeśli patelnia jest już porysowana, będzie to raczej niemożliwe, natrzyj patelnię odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylewaj po dwie łyżki na patelnię i przewracaj zaraz po pojawieniu się bąbelków powietrza. 

Smacznego !

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Kasia 11 lipca, 2017 at 7:53 pm

    Pankejki wyszły doskonałe 🙂 Tak jak zdjęcia 🙂

    • Reply mamysprawy 12 lipca, 2017 at 12:26 pm

      hahah 😀 dzięki. U nas pankejki są zaraz na drugim miejscu za naleśnikami, musiałam w końcu dość do perfekcji

  • Reply Marta Wrońska 13 lipca, 2017 at 10:01 am

    Mmmm! Wyglądają i pewnie smakują bajecznie! 🙂 Super, że dałaś przepis!

  • Reply Przyjazna D 19 października, 2018 at 11:29 am

    Idealne, muszę wypróbować dla swojego niejadka

  • Leave a Reply