Przejdź do treści

puszyste pankejki w wersji bezmlecznej

Pankejki, pancakes, czy po prostu amerykańskie naleśniki, często są przygotowane z dodatkiem maślanki, kefiru czy po prostu zwykłego mleka. Nasze z racji alergii są bezmleczne, przygotowuję je na mleku roślinnym (jeśli możecie użyjcie mleka krowiego). Są puszyste i bardzo delikatne, idealne na drugie śniadanie czy do zabrania na wynos, na spacer lub w podróż. Te puchate placuszki najczęściej jadane są z dodatkiem syropu klonowego, my lubimy je najbardziej, kiedy polane są musem truskawkowym lub posmarowane dżemem. 

pankejki bezmleczne

pancakes

puszyste pankejki bez mleka

pankejki

Przepis na puszyste pankejki w wersji bezmlecznej

  • 2 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodziwa
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (używamy owsianego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jajka w temperaturze pokojowej wraz ze słodziwem zmiksuj na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko owsiane i olej. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Pankejki przygotowuję na suchej patelni. Jeśli patelnia jest już porysowana, będzie to raczej niemożliwe, natrzyj patelnię odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego.  Wylewaj po dwie łyżki na patelnię i przewracaj zaraz po pojawieniu się bąbelków powietrza. 

Przepis na Thermomix 

Załóż motylek. Wbij jajka, dodaj słodziwo i ustaw temperaturę 37 stopni, obroty 4 i czas 40 sekund.  Wyjmij motylek, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko owsiane, olej , ustaw czas 1 minuta i  obroty do wyrabiania. Masa powinna być idealnie gładka. Pankejki przygotowuję na suchej patelni. Jeśli patelnia jest już porysowana, będzie to raczej niemożliwe, natrzyj patelnię odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylewaj po dwie łyżki na patelnię i przewracaj zaraz po pojawieniu się bąbelków powietrza. 

Smacznego !

13 komentarzy do “puszyste pankejki w wersji bezmlecznej”

  1. Ciasto na pankejki było bardzo gęste, nie wiem czy takie powinno być ale ostatecznie wyszły ok, może nieco zbite ale smakowały, mój domowy pankejkowy krytyk wręcz się zachwycał, że nie smakują proszkiem do pieczenia 🙂 Dziękuję za przepis!

  2. Wygląda to przepysznie i pewnie tak samo smakuje 🙂 Uwielbiam robić takie proste i szybkie posiłki. Teraz przy natłoku obowiązków i wszechobecnym zabieganiu to takie dania są na wagę złota. Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  3. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this sensible post.

  4. What i do not realize is in fact how you’re not really a lot more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this topic, produced me for my part consider it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs great. Always maintain it up!

  5. It’s in reality a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Możliwość komentowania została wyłączona.