Miałam do dyspozycji tak piękne maliny, że nie mogłam pozwolić na to aby zniknęły w cieście, musiałam je wyeksponować. I tak powstało połączenie klasycznego murzynka, którego zrobiłam w dużej blaszce, aby wyszedł niski, oblanego gęstą rozpuszczoną gorzką czekoladą z cudnymi malinkami:)
Składniki:
murzynek
200 gram margaryny
3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki syropu z agawy
5 łyżek kakao
2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
masa
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
dla wielbicieli słodkości kilka łyżek cukru
i na koniec 500 gram malin
Margarynę, mleko, cukier i kakao gotujemy, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, ucieramy. Ubijamy białka i dodajemy do masy kakaowej. Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 30×20. Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je i odwracamy do góry nogami, wtedy rozpuszczona czekolada połączy się ładnie z ciastem.
Rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady z mlekiem, masa musi być gęstawa. Kiedy przestygnie przelewamy wszystko na ciasto. Na koniec rozkładamy malinki!!!
Smacznego!!
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
Oj, kusi ten murzynek, kusi 🙂
Daleko nie masz;))) wpadaj
:))))) oj nawet nic nie mów. Całą blachę zjadłam prawie
ŚWIETNIE WYGLĄDA 🙂
W WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE 🙂
KLIK
Hahaha ! Tytuł mistrzostwo ! 🙂
Dzięki;)))
hhaha dzięki :)) mi też się podoba
Możliwość komentowania została wyłączona.