Idealna rozgrzewająca zupka marchewkowa na jesienną porę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w czasie chłodniejszych dni. Dzięki zawartości imbiru rozgrzewa i nadaje interesującego smaczku.
Składniki
- 1 kilogram marchewek
- 2 cebule
- 1 pomarańcza
- 1,5 litra wody
- liść laurowy / ziele angielskie
- średni korzeń imbiru
- szczypta soli himalajskiej i pieprzu
- łyżka masła / oleju
- łyżka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
Ze względu na zawartość imbiru i pomarańczy zupka przeznaczona jest dla dzieci, które ukończyły rok.
Obieramy marchewki i cebulę i kroimy w plasterki. W garnku podsmażamy delikatnie cebulkę przez kilka minut i dodajemy marchewkę. Całość znów podsmażamy. Dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele, gotujemy przez 15 minut.
W tym czasie obieramy imbir i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Parzymy pomarańczę i wyciskamy z niej sok.
Kiedy marchewka jest już miękka, wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie i miksujemy zupę na krem. Dodajemy starty imbir, sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy masło, curry, paprykę oraz sól i pieprz według uznania.
Aby zupka była treściwsza można dodać do niej kluseczki lane lub makaron.