Przejdź do treści

Rozgrzewająca zupka marchewkowa

Idealna rozgrzewająca zupka marchewkowa na jesienną porę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w czasie chłodniejszych dni. Dzięki zawartości imbiru rozgrzewa i nadaje interesującego smaczku. 

Składniki

  • 1 kilogram marchewek
  • 2 cebule
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 litra wody 
  • liść laurowy / ziele angielskie
  • średni korzeń imbiru
  • szczypta soli himalajskiej i pieprzu
  • łyżka masła / oleju 
  • łyżka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki

Ze względu na zawartość imbiru i pomarańczy zupka przeznaczona jest dla dzieci, które ukończyły rok.

Obieramy marchewki i cebulę i kroimy w plasterki. W garnku podsmażamy delikatnie cebulkę przez kilka minut i dodajemy marchewkę. Całość znów podsmażamy. Dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele, gotujemy przez 15 minut.

W tym  czasie obieramy imbir i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Parzymy pomarańczę i wyciskamy z niej sok.

Kiedy marchewka jest już miękka, wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie i miksujemy zupę na krem. Dodajemy starty imbir, sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy masło, curry, paprykę oraz sól i pieprz według uznania.

Aby zupka była treściwsza można dodać do niej kluseczki lane lub makaron.