Kuchnia malucha, Przepisy

Sernik jaglany z pysznym spodem orzechowym i odrobiną sielanki

Czerwiec 22, 2016

Chyba powinnam zostać ambasadorką kaszy jaglanej 🙂 Wykorzystuje ją  niemalże w każdym deserze.

W dzisiejszym poście mam dla Was ala sernik na zimno z masą jaglaną w dwóch wariantach smakowych i podany na dwa sposoby, tradycyjnie i w słoiku. Oba serniki różnią się nieco konsystencją i smakiem. Ten w słoiku został przygotowany bez dodatku żelatyny do truskawek, a spód jest o wiele bardziej kremowy. Jest gotowy do konsumpcji praktycznie od razu po przygotowaniu. Natomiast sernik w tradycyjnej formie, z racji tego, że musiał się jakoś prezentować, w masie truskawkowej ma dodatek żelatyny a w spodzie więcej płatków owsianych.

DSC02513

DSC02499

DSC02517

DSC02269

Sernik jaglany podany w sposób tradycyjny (masa orzechowa)

Góra:

  • 0,5 kg truskawek 
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki dowolnego słodziwa (ja dałam ksylitol)

Masa: 

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 gram)
  • 1 1/2 szklanki nerkowców 
  • 1 szklanka mleka (polecam kokosowe lub migdałowe)
  • opcjonalnie dosłodzić wg uznania 

Spód: 

  • 2 szklanki dowolnych orzechów (dałam część laskowych i część brazylijskich)
  • 3 łyżki kakao 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 szklanka płatków owsianych 

We wrzącej wodzie rozpuszczam żelatynę i odstawiam do wystygnięcia. Miksuję tryskawki, dosładzam i łączę z żelatyną i odstawiam.

Gotuję kaszę jaglaną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Możecie to zrobić troszkę wcześniej, aby kasza miała trochę czasu, aby wystygnąć. W między czasie mielę orzechy aż uzyskam krem. Dokładam ostudzoną kaszę, dolewam mleko i wszystko razem blenduję ( nie wystarczy jedynie zmiksować), masa musi być idealnie kremowa. Sprawdzam smak i dosładzam.

Jeśli używam orzechów laskowych, wcześniej je prażę na suchej patelni, aż ich skórka zacznie pękać. Następnie w Thermomixie na obrotach wstecznych na 5 miksuję, dzięki czemu łupinki odpadają. Na koniec oddzielam orzechy od łupinek przy użyciu sitka z dużymi oczkami. Możecie spróbować to zrobić używając woreczka i wałka. Wrzućcie orzeszki do worka i lekko przewałkujcie. Nie przejmujcie się jeśli nie uda Wam się całkowicie usunąć skorupek, nie wpłynie to aż tak mocno na smak.

Tak przygotowane orzechy mielę na krem, dodaję mleko, kakao i płatki owsiane. Powstała masa powinna być elastyczna, ale dosyć twarda, tak aby powstał nam zwięzły spód.

Orzechowo-kakaową masą wykładam dół tortownicy. Następnie przelewam masę jaglaną. Wszystko dokładnie rozsmarowuję, aby nie pozostały puste przestrzenie, możecie postukać blaszką. Na koniec przelewam zmiksowane truskawki z żelatyną. I do lodówki na min 5 godzin.

Sernik jaglany podany w słoiku (masa o smaku pomarańczowym) porcja na 4 duże słoiczki 

Góra:

  • 1/2 kg zmiksowanych truskawek 
  • opcjonalnie dosłodzić wg uznania 

Masa:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 gram)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego 
  • 1/2 szklanki mleka (polecam kokosowe lub migdałowe)
  • opcjonalnie dosłodzić wg uznania

Spód 

  • 1 1/2 szklanki nerkowców / orzechów brazylijskich 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • garść płatków owsianych 

Nerkowce mielę na krem, dodaję mleko i kakao, miksuję, aby wszystko idealnie się połączyło. Na koniec płatki owsiane i znów mieszam. Wykładam  słoiczki orzechową masą.

Ugotowaną kaszę mielę na gładką masę, dodaję mleko i sok. Miksuję dokładnie i sprawdzam smak, ewentualnie dosładzam. I kolejno teraz masę jaglaną pakuję do słoiczków.

Na koniec wlewam zmiksowane truskawki.

Najlepiej smakuje schłodzone :))) I nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale taki serniczek może pełnić rolę nie deseru, a śniadanie :)))

Smacznego !!!!!!!

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam  tu 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Młoda Mama Czerwiec 26, 2016 at 7:00 am

    Jadłam ciasto z kaszą jaglaną i było pyszne.
    Pozdrawiam

  • Leave a Reply