Przejdź do treści

tarta owsiana z jagodami

  • przez

Podobno moja tarta owsiana była za mało słodka, ale zniknęła w ciągu 10 minut 🙂 Więc dla wielbicieli prawdziwych słodkości polecam dodać na spód masę krówkową, zamiast rozgniecionych jagód. Myślę, że wtedy będzie bosko :).  I jeszcze jedna sprawa. Dawno nie robiłam, nie jadłam budyniów, kupiłam budyń Delecty i byłam zaskoczona, bo wyszedł rewelacyjny i  kremowy. Chyba, że była to zasługa mleka sojowego o smaku waniliowym, ale nie wydaje mi się. W każdym bądź razie Darek zjadł aż miseczkę nieposłodzonego budyniu, więc uwierzcie mi, że musiał być pyszny. Natomiast owsiany spód nie wymaga żadnych poprawek. Moim zdaniem jest rewelacyjny.

Składniki:

Spód:

240 g mąki owsianej

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki cukru

150 g masła/oleju

1/2 szklanki płatków owsianych

Masa:

Budyń śmietankowy 

mleko (w ilości podanej na opakowaniu)

3 łyżki masła

plus owoce do posypania

Wszystkie składniki na spód oprócz płatków owsianych zagniatamy na jednolitą masę na końcu dodajemy połowę płatków owsianych (resztę wykorzystamy do posypania formy), owijamy folia spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.

W międzyczasie robimy budyń i miksujemy razem z masłem.

Z jednej porcji ciasta, wychodzą dwie tarty, więc jedną część możecie śmiało zamrozić na następny raz lub zrobić dwie od razu :).

Posypujemy formę resztą płatków owsianych i rozgniatamy palcami ciasto, następnie widelcem nakłuwamy.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35 minut.

Na ciepłe ciasto, ale nie gorące wysypujemy garść jagód, które rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy masę budyniową, na koniec dodajemy resztę jagód.

Smacznego 🙂

A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów z użyciem mąki owsianej to zapraszam Was na moje totalnie owsiane naleśniki

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj, a żaden nowy wpis Ci nie umknie. 

 

8 komentarzy do “tarta owsiana z jagodami”

Możliwość komentowania została wyłączona.