Zapytajcie dzisiaj swojego męża, chłopaka, tatę, narzeczonego, dziadka, brata, kogo tam macie, co zjadł by na obiad. Ja jeszcze nigdy nie usłyszałam innej odpowiedzi, jak kotlet schabowy. Najlepiej taki z podwójną panierką. I tak u mnie w domu można smażyć te kotlety siedem dni w tygodniu. Faceci chociaż chodzą zadowoleni. Ale wiadomo ze smażonym to lepiej nie przesadzać. Znalazłam jednak alternatywę i to naprawdę pyszną. Zamiast smażonego możemy przygotować ugotowanego schabowego
Składniki:
Kilogramowy kawałek schabu
Przyprawa do mięs Knor
Sos:
Cebulka
Ząbek czosnku
2 łyżki masła
Kurkuma
Trawa cytrynowa
Tymianek
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Mąka gryczana
Koperek
Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia
Bandaż elastyczny
Schab nacieramy przyprawą i zostawiamy najlepiej na całą noc lub chociaż na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i owijamy, mocno ściskając bandażem elastycznym. Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy ok. 25 minut. Pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Cebulkę i czosnek dusimy na maśle, dodajemy przyprawy i dolewamy wodę. Jeśli z mięsa wydzielił się sos również go dodajemy. Chwilę gotujemy i zagęszczamy mąką gryczaną. Sos najlepiej przecedzić później przez sitko. Dodajemy koperek.
Kroimy mięso, polewamy sosem i podajemy z czym tam chcemy.
Smacznego:))
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
Bardzo dobry pomysł 🙂 Mięso pięknie wygląda z tym sosikiem z kurkumą. To tego ten koperek – moje smaki 🙂 Pozdrawiam !
Możliwość komentowania została wyłączona.