Przejdź do treści

Zupa krem z dyni

  • przez

Dyniowy sezon w pełni, więc zupa krem z dyni to podstawa. Przepis wygrzebałam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy.  W przepisie pierwotnie była oczywiście jeszcze kostka rosołowa, ale ja z niej zrezygnowałam. Zupka wyszła bardzo delikatna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Smakowała zarówno dorosłym jak i Antkowi, który pozwolił się nawet nakarmić łyżeczką.

DSC06078

Składniki: 

  • 0,5 kg dyni Hokkaido 
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki 
  • 1 marchewka 
  • litr wody
  • łyżeczka curry
  • 4 łyżki oliwy 
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek należy zeszklić na patelni. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchew i doprawiamy curry i solą. Po 5 minutach przekładamy wszystko do garnka i dolewamy wodę. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy.

Do zupki można dodać makaron lub ziemniaczki.

zupa krem z dyni

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

5 komentarzy do “Zupa krem z dyni”

Możliwość komentowania została wyłączona.