Dyniowy sezon w pełni, więc zupa krem z dyni to podstawa. Przepis wygrzebałam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. W przepisie pierwotnie była oczywiście jeszcze kostka rosołowa, ale ja z niej zrezygnowałam. Zupka wyszła bardzo delikatna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Smakowała zarówno dorosłym jak i Antkowi, który pozwolił się nawet nakarmić łyżeczką.
Składniki:
- 0,5 kg dyni Hokkaido
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- litr wody
- łyżeczka curry
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek należy zeszklić na patelni. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchew i doprawiamy curry i solą. Po 5 minutach przekładamy wszystko do garnka i dolewamy wodę. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy.
Do zupki można dodać makaron lub ziemniaczki.
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.
piękna ta zupa 🙂
ja właśnie też gotuję dyniową ciekawe czy wyjdzie mi taka piękna jak Twoja 🙂 no i smaczna .
pozdrawiam
omniom mniom na parapecie lezy sobie piękna dynia, już wiem co z niej zrobię 😀
Proponuję posypać startym na tartce serem wędzonym, a najlepiej oscypkiem! Pychota! Ja jeszcze dodaję łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
My niestety nie możemy nabiału;( ach nawet nie wiesz jak brakuje mi takiej śmietanki
mniam! z tym makaronem to ciekawa sprawa. ale czy na zdjęciu to plastry parmezanu?
Możliwość komentowania została wyłączona.