Przejdź do treści

zupa pomidorowa uwielbiana przez dzieci

 Zupa pomidorowa to jedna z bardziej znanych i lubianych zup w naszym kraju. Oczywiście istnieje całe mnóstwo odmian tej zupy. Pomidorówka z niedzielnego rosołu, z przecieru lub ze świeżych pomidorów, z ryżem czy z różnymi makaronami. Co dom to inny smak.

Moja zupa pomidorowa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a w dodatku naprawdę jest uwielbiana przez dzieci, nie tylko przez Antosia:). Ma słodkawy smak, a podaję ją z dodatkiem tzw, makaronu ryżowego, który idealnie do niej pasuje.

DSC03326

 

 Składniki

  • jedna mała cebula
  • 2 łyżki oleju / masła
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 łyżeczka soli ziołowej 
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka domowej vegety 
  • pół łyżeczki cukru 
  • makaron ryżowy 
  • pietruszka/koperek 

Cebulę duszę na oleju. Dodaję pomidory i przyprawy i przez około  10 minut razem gotuję. Świeże pomidory powinny być pozbawione skórki i środka. Blenduję wszystko na idealny krem i dolewam wodę około pół litra, i gotuję jeszcze 5 minut. Sprawdzam smak. Na koniec jeszcze raz miksuję i dodaję drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.

W między czasie gotuję makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Makaron nakładam bezpośrednio na talerze przed podaniem, inaczej napęcznieje.

DSC03415

 

A jaka jest Wasza ulubiona pomidorówka?

6 komentarzy do “zupa pomidorowa uwielbiana przez dzieci”

  1. Moja córka mogłaby ją jeść codziennie! Ostatnio nawet ryz jej nie przeszkadzał. Generalnie go nie lubię, ale po wspinaczce na Kasprowy Wierch było jej już wszystko jedno i z apetytem zjadła nawet z ryżem 🙂

    1. u nas ryż jest jeszcze nie akceptowalny i wszystkie kasze, typu gryczana itd. A to dzielna ta Twoja córcia, że aż się na Kasprowy wdrapała :)))

Możliwość komentowania została wyłączona.